Cadaqués i el Cap de Creus: un litoral rocós

A l’inici, tenia previst fer algunes excursionetes per descobrir les cales del voltant de Cadaqués. Veient que aquest cap de setmana el temps era molt inestable, vaig haver de canviar els meus plans. Vaig decidir, doncs, alleugerir el pas i endinsar-me en una de les localitats amb més renom de la Costa Brava: Cadaqués, a la província de Girona. La història de Cadaqués, que data de fa més de mil anys, ha anat deixant les seves empremtes als carrerons del poble. El centre històric és realment preciós. Es pot passejar pels antics camins empedrats, elaborats a mà i modelats pel va i ve de les onades. El punt més alt del casc antic del poble es troba prop de l’església de Santa Maria de Cadaqués. Aquest indret ofereix unes vistes esplèndides, tant del poble, de la badia de Cadaqués, del Es Cucurucuc com, fins i tot, del far de la Cala Nans.

El vell poble fou una font d’inspiració per a alguns pintors i artistes coneguts arreu del món. Entre ells, n’hi ha un que destaca per la seva genialitat i originalitat: es tracta de Salvador Dalí. Dalí, de fet, residia a la platja de Port Lligat, un refugi de pescadors. Fou allà on l’artista trobà la pau i la inspiració per crear algunes de les seves obres. Jo mateixa he pogut trobar la meva pròpia font d’inspiració en la presència del gran mar de núvols: el blanc i negre serà el fons que acompanyarà aquesta visita! Això no és més que aportar-li un valor diferent a aquest poble de pescadors.

Però tampoc exagerem: el sol ha sortit durant un breu moment, el temps just per a dirigir-me cap al Cap de Creus. Per apreciar els contrasts del paisatge del Cap de Creus és necessari introduir-se per alguns camins encinglerats. En aquest indret, els relleus són tempestuosos, solcats de camins que s’escolen entre els precipicis abruptes i les discretes cales. Al punt més alt del parc, el far ofereix una vista panoràmica espectacular. Tornaré, sens dubte, per descobrir les cales i els racons d’aquest litoral rocós.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *