El Delta de l’Ebre

L’estiu ja ha arribat i marxo a la recerca d’algun lloc tranquil, lluny de les aglomeracions turístiques. El Delta de l’Ebre, que es troba apartat dels circuits turístics i aïllat del turisme massiu, em sembla una bona opció. Aquesta regió verdosa del sud de Catalunya, plena d’arrossars i poblada d’aus migratòries, ofereix als visitants la oportunitat de gaudir d’una calma absoluta.

El Parc Natural del Delta de l’Ebre té un munt de rutes i, sobretot, camins de terra. Molts no estan senyalitzats i, malgrat que en alguna ocasió això m’obligui a fer mitja volta, m’encanta recórrer aquests indrets. Travesso les grans extensions de terreny del Delta, on l’arròs, el cereal de la zona per excel·lència, predomina en  gairebé totes les plantacions. No obstant, més de 500 espècies vegetals diferents li atorguen també un gran potencial i cal destacar, a més dels arrossars, la presència de canyars, joncs, eucaliptus i mare-selva. En la seva extensió podem trobar alguns paratges com la Bassa de les Olles, l’Encanyissada, entre d’altres.

El Delta de l’Ebre és el lloc ideal per als amants de l’ornitologia. Hi ha una gran xarxa de miradors, estesa per tot arreu del Delta, des d’on és molt fàcil observar les aus, tot i que un bon parell de prismàtics  ajuda a que es puguin apreciar millor! Milers de flamencs rosats s’han establert dins de la reserva ornitològica que rodeja la desembocadura de l’Ebre, però no es troben sols, ja que s’han comptat 330 espècies, entre les quals es troben el corb marí, el martí pescador, la garsa, el martinet blanc o de color grisenc,… L’ideal és recórrer els canals i els camins de terra en vaixell o amb bicicleta respectivament, i així ho faré el proper cop!

Tanmateix el Delta de l’Ebre també és ideal per a un dia de descans o per gaudir de la gastronomia. La zona té grans platges de sorra –La Punta del Fangar, Riumar–, llacunes i petits ports de pesca. Les aigües del riu i les del mar es converteixen en les principals protagonistes del Delta.

Els habitants del Delta han sabut aprofitar els recursos d’aquest entorn natural com a principal font de vida. La cuina n’és un gran exemple i els plats han estat sempre elaborats amb productes d’una qualitat excel·lent, fet que l’ha convertida en un dels grans atractius de la zona. Per a un esmorzar original, us recomano el Xiringuito de la Costa, un restaurant situat al bell mig de la mar i al qual s’hi pot accedir en llança des del port de Sant Carles de la Ràpita.

Però el restaurant Les Barques de Can Joan, a les Cases d’Alcanar, on serveixen les especialitats del Delta i plats elaborats a base d’arròs, és el que m’arriba al cor. L’arròs vermell amb gambes es una vertadera delícia! A més a més, la carta ofereix una selecció de peixos i marisc que delitarà les vostres papil·les gustatives. I no oblideu tastar el licor d’arròs: un digestiu ensucrat i amb un toc de canyella.

El Parc Natural de l’Ebre alberga grans tresors i ofereix una gran varietat d’activitats. Aquesta oferta tan completa fa que es mereixi una segona visita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *