Fête de Gràcia - Barcelone

La festa popular del barri de Gràcia

La “Festa de Gràcia” (Festa Major de Gràcia) és el festival més important de la Vila de Gràcia, uns dels barris més coneguts de Barcelona. L’esdeveniment té lloc cada any, a partir del 15 d’agost i dura tota una setmana. Aquest any hi aniré pel matí, ja que hi ha menys enrenou i puc passejar pels carrers sense presses i contemplar la decoració amb deteniment.

Què representa la Festa de Gràcia?

La festivitat es va originar en el segle XIX. El concurs, que es porta a terme amb molta serietat, consisteix en que tots els habitants d’un mateix carrer treballin conjuntament durant mesos i mesos, amb l’objectiu que el barri de Gràcia es transformi en un món fantàstic per a l’obertura de la festa. Per a cada edició s’escull una temàtica diferent, que es manté en secret fins a l’últim moment. A més a més dels veïns, les associacions, botigues i empreses del barri també ajuden amb la preparació dels decoratius. Tothom decora la part del carrer o la plaça on viuen i competeixen amb els altres per guanyar el premi a la major creativitat.

Els carrers de Gràcia es vesteixen per l’ocasió

Camino pels carrers de Gràcia, començant per la Plaça de la Rovira, amb el plànol a la butxaca. Mentre em vaig endinsant al barri, em vaig trobant submergida en el mar i també entre meduses, descobreixo paisatges submarins, naus espacials… Em trobo, així mateix, pirates i pescadors, i fins i tot a Jules Verne en girar la Travessia de Sant Antoni.

Els premis als carrers amb la millor decoració es van atorgar el dimecres, de manera que coneixia quins eren els carrer premiats ja abans de la visita. En aquesta edició, els tres primers premis es van concedir a la Fraternitat de Baix per la seva “Mar salada”, seguida per Joan Blanques de Baix Tot i els seus pescadors, i per Tordera, pels seus motius mariners.

Cal destacar que aquest any es presta homenatge a la temàtica marina, però no només, ja que altres carrers han estat decorats seguint temàtiques diferents. És el cas del conegut carrer Verdi, per exemple, que fou transformat en un estudi cinematogràfic de Hollywood, o els carrers Llibertat, Perla, Puigmartí o Providència, entre d’altres. A més a més, hi ha molts altres premis per als residents (com ara el premi al millor enllumenat, el premi a la manera més enginyosa d’utilitzar productes reciclats, etc.), com a gest de reconeixement cap a l’esforç que els veïns de Gràcia han dipositat durant tot l’any.

Tot tipus d’activitats

Així mateix, també es preparen activitats de tot tipus per a grans i petits. Arreu del barri, en els llocs més emblemàtics, hi podràs trobar exposicions, dansa, teatre, espectacles, activitats esportives i un munt de concerts. I, per les nits, una pila d’espectacles musicals s’allarguen fins a altes hores de la matinada.

Aquest any, m’agradaria dedicar la visita a admirar, principalment, la decoració dels carrers. És una bona manera de conèixer el barri de Gràcia i gaudir-ho al mateix temps.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *