La festa de Sant Jordi

El 23 d’abril, tota Catalunya festeja la Diada de Sant Jordi. Aquest any, l’assenyalada data caigué en un dissabte, una ocasió perfecta per a que pogués recórrer Les Rambles i el Passeig de Gràcia, dos dels grans epicentres d’aquest esdeveniment intergeneracional.

Ja de bon matí, els carrers i les places es conglomeren de curiosos que passegen entre els estands de roses i llibres. Resulta difícil obrir-se pas entre tota la gentada. No obstant, hi ha una atmosfera càlida i particular. Als carrers, és la creativitat qui està al poder; les botigues i els estands són d’allò més originals (artesania, pastisseria…). Fins i tot les roses tenen diversos colors! La ciutat sencera es vesteix de roses i llibres que porten els colors de la bandera catalana, un reflex de la catalanitat que caracteritza aquest dia tan simbòlic.

Però, què és Sant Jordi, en realitat?

La tradició diu que els homes han d’oferir una rosa vermella a la seva estimada, tal i com explica la llegenda de Sant Jordi: el cavaller arranca una rosa del roser que sorgeix de la sang del drac, i l’ofereix a la princesa. Amb el pas del temps, la llegenda s’ha anat divulgant fins que la Diada de Sant Jordi s’ha convertit finalment en el Dia de la Rosa. Aquesta tradició s’ha acoblat a la celebració del Dia del Llibre, una festivitat d’origen recent, però aferrada amb igual força a les costums de les nostres regions. Aquí, són les dones qui ofereixen un llibre al seu estimat (M… te’n recordes?).

Tots els barris s’uneixen a la festa, fins i tot els més tranquils. N’hi ha per a tots els gustos (i colors). A més a més, aquest any la Casa Batlló s’endugué la palma després de guarnir-se amb més de 1000 roses!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *