La cripta de Gaudí i la Colònia Güell

L’emprenedor Eusebi Güell tingué l’ambiciós projecte de crear la Colònia Güell. En la seva iniciativa, va decidir construir una fàbrica tèxtil als afores de Barcelona i li encarregà a Antoni Gaudí l’edificació d’una església dins del mateix complex industrial.

El meu interès per Gaudí em porta a Santa Coloma de Cervelló, a 23 km al sud-oest de Barcelona. És aquí on es troba el revolucionari projecte de l’arquitecte. Primer de tot, i abans de passejar pels carrerons de la Colònia Güell, decideixo visitar la cripta.

És molt fàcil localitzar la cripta, ja que està situada sobre un turó que sobresurt per damunt de tota la colònia. Gaudí sap integrar-la perfectament en el paisatge i es manté fidel a la seva característica costum d’incorporar elements simbòlics dins les seves creacions. L’estructura que resta visible avui en dia no és cap altra que la base del projecte de l’arquitecte, que va dissenyar els esbossos de l’església a partir d’una maqueta original. La part exterior de l’església guanya en originalitat gràcies al pòrtic de l’entrada. El pòrtic presenta nombrosos detalls decoratius i els símbols religiosos que hi destaquen estan elaborats amb la tècnica del trencadís. Però això no ho és tot! La façana, amb els seus grans finestrals de formes diverses i els maons col·locats de manera irregular, dóna a l’obra un aire rústic que s’integra plenament en l’entorn.

És el moment d’entrar a dins, abans que la missa comenci. L’interior és molt acollidor. El conjunt forma un bosc de pilars inclinats i nervadures (fets amb maons), i m’adono que les columnes es reparteixen el pes de tot l’edifici. Sento una mena de convit a la meditació espiritual, es respira un ambient íntim i no deixo de contemplar els vitralls.

Un cop visitada la cripta, és agradable passejar per la Colònia Güell. La colònia fou un dels complexes industrials més grans de tota Catalunya, on la gent treballava, vivia i aprenia dins d’una concepció urbana integrada i innovadora per l’època. Avui en dia, la Colònia Güell, amb els seus particulars edificis, segueix conservant el seu antic aire de poble.

Per a més informació, podeu visitar la pàgina oficial: http://gaudicoloniaguell.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *